Diagnostisk ultraljudsundersökning hos oss på Hedman Naprapater.

Undersökningen utförs av leg. naprapat Truls Mikkelsen Omsland på Stockholm Citykliniken, Klarabergsviadukten 70. Ring eller maila oss för att boka en tid!

Vi är specialinriktade på besvär i muskler, leder och nervsystemet och använder ofta ultraljudsundersökning som komplement till övriga kliniska undersökningar. Detta för att ännu bättre säkerställa vilken struktur som orsakar smärta eller nedsatt funktion. Med diagnostiskt ultraljud kan man också se omfattningen av en skada och även följa läkningsprocessen över tid. De vanligaste områdena/skadorna som vi undersöker är:

  • Muskelbristningar exempelvis hamstringsskada, ljumsksmärtor och bristning i vaden.
  • Senbesvär såsom hälsenebesvär, tennisarmbåge, löparknä, hälsporre och axelbesvär.
  • Ligamentskador, exempelvis vid fotledsstukningar och stukade handleder.
  • Nervskador såsom Mortons metatarsalgi, ischiasbesvär och karpaltunnelsyndrom.
  • Slemsäcksinflammationer exempelvis Baker´s cysta eller studentarmbåge.
  • Ljumskbesvär, exempelvis ljumskbråck.
  • Meniskskador.
  • Höftbesvär.

 

Korta väntetider

Vi har ofta korta väntetider för att få en ultraljudsundersökning. Oftast har vi tid första vardagen efter kontakt. Du behöver ingen remiss för att få komma till oss. Om du som kollega vill remittera en patient till oss för ultraljudsundersökning, vänligen kontakta oss så informerar vi om hur du går tillväga.

Hög teknologi

Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i underliggande vävnad och reflektionen (ekot) av ljudvågorna skapar en bild av vävnaden. Eftersom vävnaderna har olika densitet kommer ljudvågorna att absorberas och reflekteras olika mycket. Ljudvågorna omvandlas sedan till en rörlig bild av vävnaderna som ses på en högupplöst bildskärm. Med en s.k. dopplerteknik kan man exempelvis även se en pågående inflammation i området. Vi på Hedman Naprapater använder en av den senaste utrustningen inom ultraljudsdiagnostik specifikt riktad mot muskuloskeletala besvär.

Många fördelar

Ultraljudsundersökningen är smärtfri och man kan analysera bilden direkt. Man får också en dynamisk bild, så man kan undersöka ett område under rörelse. Man kan till exempel se hur det ser ut i axeln när man lyfter armen vilket blir mer funktionellt och många gånger underlättar diagnostiken betydligt. Om man jämför det med en magnetkameraundersökning, där man måste vara helt stilla och där det ofta är både väntetid till själva undersökningen men också på analys och svar, finns det flera fördelar med ultraljudsundersökningen. Många gånger är också en ultraljudsundersökning minst lika bra som en magnetkameraundersökning när det gäller att ställa diagnos och vissa gånger till och med bättre. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig. Välkommen!