Manipulation
Denna behandlingsmetod syftar till att återställa rörlighet och funktion i en smärtsam och hämmad led. Naprapaten använder specifika grepp som utförs med små rörelser, hög hastighet och så lite kraft som möjligt.
Mobilisering
Mobilisering används som ett alternativ till manipulation vilket skiljer naprapaten från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin. Vid mobilisering används handgrepp som vid manipulation men rörelserna utförs istället långsamt. Även mobilisering används för att återställa ledrörlighet och återvinna ledens funktion.
Muskeltöjning/Stretching
Målet med muskeltöjning är att återfå normal funktion och spänningstillstånd i muskeln. På så vis kan rörlighet återfås och smärtan minskar. Muskeltöjning kan utföras av naprapaten, men även fås som hemövning för patienten. Då med klara instruktioner av naprapaten.
Akupunktur
Akupunktur är en mångtusenårig kinesisk behandlingsmetod som sedan ett par decennier även är vanligt inom västerländsk vård. Det används för smärtlindring vid till exempel led- och muskelvärk, huvudvärk/migrän och tennisarmbåge. Effekten är delvis lokal i form av ökad cirkulation och direkt muskelavslappning, men stimulans ges även till nervsystemet. Nålbehandlingarna används ofta i kombination med andra behandlingsmetoder för att få spända muskler att slappna av.
Dry needling
Dry needling är en behandlingsform där nålar används för att effektivt komma djupt in i muskulaturen och behandla de områden som inte går att nå med händerna.
Massage
Massage används för muskelavslappning och ökad blodcirkulation. Därigenom uppnås även smärtlindring. Sällan används massage som enda behandlingsmetod. Genom ökad blodcirkulation underlättas till exempel stretch och manipulation.
Triggerpunktsbehandling
Triggerpunktsbehandling används för att minska lokal smärta eller smärtutstrålning, vanligen i kombination med massage, stretch och manipulation. De spända muskelsträngarna/knutorna behandlas genom ett lokalt tryck i den utsatta delen av muskeln.
Träning
Naprapaten ger ofta träningsråd med aktiveringsträning som utgångspunkt. Detta syftar till att testa om du har den muskelfunktion och aktivering som behövs. Om funktion/aktivering inte är optimal vill vi först aktivera muskeln innan stärkande träning inleds. När funktion/aktivering är uppnådd utformas ett skräddarsytt träningsprogram som du får med dig hem.
Redcord
Detta är en rehabiliteringsform för alla åldrar och träningsnivåer. Rehabiliteringen sker i slingor med syfte att återställa smärtfria rörelsemönster och uppnå funktionell förbättring. Träningsfokus ligger därmed på orsaken till problemen snarare än symtomen.
Ergonomi
Vi naprapater på Hedman Naprapater är utbildade inom ergonomi – läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan. Vi hjälper dig att anpassa din arbetsplats, kombinerat med behandling, för att på så vis minska smärtproblematiken.
Stötvågsbehandling
Stötvågsbehandling går ut på att sända in akustiska, helt ofarliga pulsvågor mot centrum av smärtan. Kroppen reagerar genom ökad blodcirkulation och näringstillförsel i smärtområdet. Stötvågorna tar även bort ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen. Behandlingstiden överstiger sällan 10 minuter och en serie på 2-5 behandlingar är ofta tillräcklig. Forskning visar på resultat där 95 % av patienterna blir bra eller mycket bättre efter endast tre behandlingar.
Stötvågsbehandling är effektiv bland annat mot: Axelsmärta, Kalkaxel, Tennisarmbåge, Golfarmbåge, Hopparknä, Hälseneinflammation, Benhinneinflammation, Hälsporre, Plantarfascit, Löparknä och Trokanterit (smärta utsida höft)
Diagnostiskt Ultraljudsundersökning
Diagnostisk ultraljudsundersökning hos oss på Hedman Naprapater: Vi är specialinriktade på besvär i muskler, leder och nervsystemet och använder ofta ultraljudsundersökning som komplement till övriga kliniska undersökningar. Detta för att ännu bättre säkerställa vilken struktur som orsakar smärta eller nedsatt funktion. Med diagnostiskt ultraljud kan man också se omfattningen av en skada och även följa läkningsprocessen över tid. Ultraljudsundersökning lämpar sig väldigt bra som komplement till den övriga undersökningen. De vanligaste områdena/skadorna som vi undersöker är:
- Muskelbristningar exempelvis hamstringsskada, ljumsksmärtor och bristning i vaden.
- Senbesvär såsom hälsenebesvär, tennisarmbåge, löparknä, hälsporre eller axelbesvär.
- Ligamentskador exempelvis vid fotledsstukningar och stukade handleder.
- Nervskador såsom Mortons metatarsalgi, ischiasbesvär eller karpaltunnelsyndrom.
- Slemsäcksinflammationer exempelvis Baker´s cysta eller studentarmbåge.
- Ljumskbesvär exempelvis ljumskbråck. – Meniskskador. – Höftbesvär.
Korta väntetider
Vi har ofta korta väntetider för att få en ultraljudsundersökning. Oftast har vi tid första vardagen efter kontakt. Du behöver ingen remiss för att få komma till oss. Om du som kollega vill remittera en patient till oss för ultraljudsundersökning, vänligen kontakta oss så informerar vi om hur du går tillväga.
Hög teknologi
Vid en ultraljudsundersökning sänds svaga ljudvågor in i underliggande vävnad och reflektionen (ekot) av ljudvågorna skapar en bild av vävnaden. Eftersom vävnaderna har olika densitet kommer ljudvågorna att absorberas och reflekteras olika mycket. Ljudvågorna omvandlas sedan till en rörlig bild av vävnaderna som ses på en högupplöst bildskärm. Med en s.k. dopplerteknik kan man exempelvis även se en pågående inflammation i området. Vi på Hedman Naprapater använder en av den senaste utrustningen inom ultraljudsdiagnostik specifikt riktad mot muskuloskeletala besvär.
Många fördelar
Ultraljudsundersökningen är smärtfri och man kan analysera bilden direkt. Man får också en dynamisk bild, så man kan undersöka ett område under rörelse. Man kan till exempel se hur det ser ut i axeln när man lyfter armen vilket blir mer funktionellt och många gånger underlättar diagnostiken betydligt. Om man jämför det med en magnetkameraundersökning, där man måste vara helt stilla och där det ofta är både väntetid till själva undersökningen men också på analys och svar, finns det flera fördelear med ultraljudsundersökningen. Många gånger är också en ultraljudsundersökning minst lika bra som en magnetkameraundersökning när det gäller att ställa diagnos och vissa gånger till och med bättre. Undersökningen är helt smärtfri och ofarlig. Välkommen!