Under foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen. Den ser ut som en sporre på röntgen, och kallas därför hälsporre.Hälsporren beror på en överbelastning av senan i hålfoten. Besvären beror många gånger på att du sprungit eller gått för ofta med dåliga skor.

Symtom hälsporre

När du har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när du går och står. Smärtan brukar gå över när du gått en stund.Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont. Man kan få långvariga besvär av hälsporre, men de brukar gå över med tiden. Efter ett år är de flesta bra och fria från symtomen. Det är dock inte ovanligt att man får problem med hälsporre igen.

Vad kan jag göra själv?

När du har hälsporre bör du i första hand se över dina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande inlägg som kan köpas i skoaffärer, sportbutiker och apotek. Det är viktigt att du avlastar foten när du börjat få ont under hälen.

Du bör vila från framför allt löpning och promenader tills du inte längre har ont om besvären beror på motion. Aktiviteter som inte belastar hälen går däremot bra, till exempel cykling och simning. Du kan ta kortare promenader efter att du inte längre har ont och utöka dem allt eftersom besvären minskar.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en naprapat eller fysioterapeut om besvären inte går över trots att du vilat från idrott och skaffat bättre skor och inlägg.

Behandling av hälsporre

Du kan behöva ha personligt utformade inlägg i skorna om du får svårare besvär. Fråga din läkare om du behöver hjälp att komma i kontakt med en ortopedtekniker. Fysioterapi, sjukgymnastik, med bland annat stretchning och tejpning kan också lindra besvären.

Har du mycket ont kan du prova ett smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel, NSAID, som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren.

En läkare kan ge en kortisonspruta under hälen om inget annat hjälper. Det kan göra att smärtan minskar under några veckor, men innebär också att risken att du överbelastar foten ökar. Därför brukar läkare försöka undvika det.

Stötvågsbehandling hälsporre

Har du svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att behandla med stötvåg eller bli opererad.

Boka tid här:
www.hedmannaprapater.se/boka-tid