Du kan få ont på insidan av skenbenet där muskler och senor fäster om du har överbelastat underbenet. Det kan du göra till exempel om du springer och går mer än vanligt.

Besvären brukar kallas benhinneinflammation trots att det egentligen inte handlar om en inflammation, utan om en överbelastningsskada.

De flesta blir bra från besvären, men en del kan behöva behandling. För att undvika långvariga besvär är det bra att göra något åt dem så fort som möjligt.

Symtom benhinneinflammation

När du har så kallad benhinneinflammation kan det göra ont på insidan eller framsidan av smalbenet. Benen kan kännas stela när du ska gå efter att du har suttit stilla en stund. De första stegen brukar göra ont, men när du har gått ett tag känns det mindre. Du kan få en molande värk framåt kvällen om du har gått hela dagen.

Till en början har du ont efter att du har ansträngt dig, men fortsätter du träna kommer smärtan också under själva aktiviteten.

När och var ska jag söka vård?

Om du inte blir bra från besvären på egen hand kan du kontakta en fysioterapeut, naprapat eller en vårdcentral.

Behandling benhinneinflammation

Hur gör jag för att behandla en benhinneinflammation?
För att inte belasta underbenen kan det vara bra att träna på ett annat sätt, till exempel att cykla.
Du bör vila från den aktivitet som utlöst besvären till dess att du inte längre har ont.

Under tiden kan du motionera utan att belasta underbenen lika mycket, till exempel genom att cykla eller simma. Du bör också tänka på att ha stadiga och bra skor. Ibland kan ett ortopediskt inlägg för foten hjälpa.

Går besvären inte över på några veckor kan du kontakta en fysioterapeut, även kallad sjukgymnast eller en naprapat. De kan hjälpa er med behandlingen av benhinneinflammationer.

Om du har svåra och långvariga besvär kan du bli hjälpt av en operation. De flesta blir bra efteråt, men det tar minst tre månader innan man kan vara fysiskt aktiv som vanligt igen.

Boka tid här:
https://hedmannaprapater.se/boka-tid