Om du har tennisarmbåge eller gör det ont i muskelfästena på armbågens utsida. Det kan bero på att du har jobbat mycket med händerna och överansträngt musklerna som sträcker fingrarna och handleden. Du kan få tennisarmbåge bland annat av hårt kroppsarbete, att snickra eller att spela tennis. Tennisarmbåge kallas även lateral epikondylit.

Symtom tennisarmbåge

Om du har tennisarmbåge är det vanligt med något eller några av de här symtomen:

  • Du får ont eller blir öm på utsidan vid armbågen och på ovansidan av underarmen
  • Du får ont vid vila, till exempel på natten om du ligger så att det blir ett tryck mot armbågens utsida.
  • Du får svårt att gripa hårt om saker eller knyta näven hårt.
  • Du får ont när du vrider underarmen, till exempel när du ska skruva med skruvmejsel eller vrida om en trög nyckel.
  • Du får svårt att lyfta saker som det är svårt att få grepp om, till exempel ett mjölkpaket.
  • Du kan få svårt att sträcka ut armbågen helt.
  • Om du böjer handleden bakåt och uppåt med motstånd brukar det göra ont i muskelfästena vid armbågen, och smärtan strålar oftast ner mot handleden.

 

Överansträngningen gör att det kan bli små bristningar i den bindväv som fäster musklerna vid överarmsbenet. Vävnaderna blir då irriterade och det kan göra ont. Värken kan komma under en längre tid eller mer akut om du har överansträngt dig genom alltför mycket ensidigt arbete. Ju mer intensiva smärtorna är, desto större område av armen värker.

Vad kan jag göra själv?

Tennisarmbåge går oftast över av sig själv, men det finns några sätt att lindra smärtan.

Avstå från de belastningar som gör ont

Du kan börja med att prova att vila armen från de aktiviteter som gör ont. Om du har överbelastat den arm som du har fått besvär i, ska du försöka undvika fortsatt överbelastning.

Använd ett specialbandage för tennisarmbåge

Du kan också prova ett speciellt bandage som fördelar trycket mot det ömma området på armbågen. Bandaget kan köpas på apotek, i en sportaffär eller sjukvårdsaffär. Speciella stödförband för handleden kan också minska smärtan.

Behandling tennisarmbåge

Vid besvär med en tennisarmbåge finns det olika typer av behandlingar som man kan genomföra. Nedan är exempel på rekommenderade behandlingstyper vid tennisarmbåge.

Stötvågsbehandling

Syftet är att stimulera läkningsprocessen genom att en apparat genom ljudvågor överför tryck till vävnaden i området där det gör ont. Vanligtvis ger en naprapat eller fysioterapeut behandlingen med ett handmunstycke som placeras över området som ska behandlas. Du kan få stötvågsbehandling med olika styrka.

Behandling med lågenergilaser

Syftet är att påverka vävnaden på ett sätt som ger smärtlindring. Vanligtvis ger en naprapat behandlingen, som innebär att laserljuset överförs från ett pennliknande instrument till området som ska behandlas. Lågenergilaser orsakar inte någon uppvärmning.

Motverka nya besvär

När du blivit bra från besvären med tennisarmbåge är det viktigt att se till att de inte kommer tillbaka. Om du fortsätter att använda dina händer och armar precis som tidigare finns risk för att du efter en tid får samma besvär igen. Det är därför bra att tänka efter vad som kan ha orsakat tennisarmbågen och försöka undvika sådan överbelastning i framtiden.

Att använda ett stödförband när du utför tungt fysiskt arbete kan också hjälpa till att förebygga överansträngning av muskelfästena.

Boka tid här:
www.hedmannaprapater.se/boka-tid